Żywność Bio – rozwój sektora bez wzrostu cen

Zgodnie z wynikami zaprezentowanymi przez Agencję Bio we Francji, sprzedaż produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego wzrosła o 15% w 2009 roku. Była to pozytywna zmiana, której nie towarzyszył wzrost cen.

W 2009 roku, 46% Francuzów spożyło przynajmniej jeden produkt ekologiczny w miesiącu, a aż 84% z nich życzy sobie rozwoju produkcji eko-rolniczej we Francji.

Zgodnie z „ekologicznym duchem” w parlamencie francuskim dyskutowany jest projekt ustawy o modernizacji rolnictwa i łowiectwa. Proponowane jest wdrożenie realnej polityki publicznej dotyczącej odżywiania i popierania rozwoju żywności ekologicznej.

Zgodnie ze zobowiązaniami Grenelle de l’environnement (cykl spotkań politycznych w 2007 roku, na których podejmowano decyzje dotyczące m.in. zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska), rząd francuski postawił przed sobą zadanie, którego cel to 20% żywności ekologicznej w szkolnych stołówkach w 2012 roku.

W 2009 roku, 3.600 gospodarstw rolnych przestawiło się na rolnictwo ekologiczne, co daje 24% wzrost producentów żywności ekologicznej w ciągu jednego roku. W 2010 roku, w ramach wspólnej polityki rolnej (PAC), zaproponowane zostanie 50 milionów euro dofinansowania mającego wesprzeć produkcję ekologiczną.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj