Zdrowa żywność z upraw organicznych

Komercyjne farmy żywności organicznej produkują truskawki o wyraźniejszym smaku i bardziej odżywcze oraz pozostawiają glebę zdrowszą i bardziej zróżnicowaną genetycznie – wynika ze studium naukowców z Washington State University (WSU).

„Nasze odkrycie ma globalne skutki i poszerza to, co wiemy o dobrodziejstwach podtrzymywania środowiska naturalnego przez system gospodarstw organicznych. Wykazujemy, że mają one wysoką jakość i zdrową produkcję bez użycia arsenału pestycydów” – powiedział portalowi Science prof. gleboznawstwa John Reganold, główny autor studium z Washington State University.

Uprawy organiczne to uprawy, które wykluczają stosowanie nawozów chemicznych, pestycydów oraz innych substancji chemicznych poprawiających jakość gleby lub plonów. Dozwolone jest tylko stosowanie naturalnych środków ochrony roślin i naturalnych nawozów.

W studium porównawczym poddano analizie 31 chemicznych i biologicznych właściwości gleby, jej DNA oraz smak, właściwości odżywcze i jakość trzech typów truskawek z więcej niż dwóch tuzinów upraw komercyjnych – 13 konwencjonalnych i 13 organicznych.

„Nie ma materiału w literaturze, który całościowo i jakościowo porównywałby tak wiele wskaźników żywności i jakości gleby w wielu próbkach w tak dużej ilości gospodarstw komercyjnych” – twierdzi Reganold.

Naukowiec sformował wielodyscyplinarny zespół, w skład którego wchodził profesor nadzwyczajny Washington State University, Preston Andrews zajmujący się uprawami ogrodowymi oraz 7 innych ekspertów – większość z WSU. Zespół ten zajmował się m.in. ekologią rolniczą, bakterii, gleboznawstwem, genetyką, pomologią, naukami o żywieniu i statystyką. W większości głównych wskaźników, wykazał on, że pola i owoce organiczne są równej lub lepszej jakości niż ich komercyjne odpowiedniki.

Z badań wynika także, iż truskawki uprawiane organicznie posiadały bardziej aktywne antyoksydanty niż truskawki uprawiane konwencjonalnie. Organiczne dłużej utrzymywały świeżość przechowywane na półkach w temperaturze pokojowej. Miały też więcej masy suchej przy intensywniejszym aromacie, co badacze określili jako „więcej truskawki w truskawce”. Anonimowi testerzy truskawek stwierdzili, że organiczne miały pełniejszy aromat i były słodsze. W białym świetle truskawki organiczne lepiej też wyglądały.

Naukowcy po wykonaniu badań gleby zauważyli także, że gleby upraw organicznych mają lepsze parametry w kluczowych wskaźnikach chemicznych i biologicznych jak: rozkład substancji węglowych, azotu, biomasa bakteryjna, aktywność enzymów i składników pokarmowych. Analiza DNA ujawniła, że gleby organiczne posiadają o wiele więcej i bardziej zróżnicowane parametry genetyczne. Ważne pomiary gleby wykazały ponadto zwiększoną odporność i możliwość wspomagania kluczowych procesów wegetacji.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj