W syberyjskiej tajdze trwa zbieranie cedrowych szyszek… Śnieg po kolana, przeszywający mróz – nadszedł czas zbiorów cedrowych szyszek. Od trzech lat zbierają je ze szczytów potężnych drzew – pięknych syberyjskich cedrów. Aby dosięgnąć szyszki, trzeba wspiąć się na wysokość 30 metrów – najpierw po drabinie, później po co raz cieńszych gałęziach.
Szyszki zbija się specjalną włócznią bądź obrywa się rękoma, jeśli można je dosięgnąć. Ci, którzy są na dole, zbierają je w worki… Takiego urodzaju w syberyjskiej tajdze nie było ponad 10 lat – oczekuje się, że uda się zebrać nie mniej niż 500 ton oczyszczonych orzechów. Dlatego szyszkarzy – jak tu nazywają zbieraczy – jest w tym roku w tajdze wielu. Ryzyko upadku z wysokości nie odstrasza tych ludzi. Dla własnych potrzeb szyszki można zbierać w nieograniczonych ilościach. Ale z reguły wszystko idzie na sprzedaż. Jednego dnia można zebrać kilka worków szyszek. Ale nieść je do wioski jest niewygodnie. Zbyt dużo łusek. Samo najważniejsze trofeum to niewielki orzeszek. Dlatego od razu w tajdze szyszki oczyszcza się i zabiera się ze sobą tylko nasiona. Podaż teraz niewiele przekracza popyt, i kupujący są skłonni dać za kilogram orzechów nie więcej niż 70 rubli (7 złotych), podczas gdy w sklepie ten przysmak z tajgi będzie kosztować dziesiątki razy więcej.
Od dawnych czasów cedr był uosobieniem siły i mocy, a orzechy piniowe miały przekazywać siłę ludziom. Odżywcze i zdrowe właściwości orzechów piniowych wykorzystywane są zarówno w ludowej, jak i tradycyjnej medycynie. Jakościowo zrównoważony skład tego leśnego przysmaku wyraża się w wysokojakościowych tłuszczach, białku, witaminach i mikroelementach. Na przykład, wysoka zawartość witaminy E wpływa na wzrost organizmu, chroni DNA i ma duże znaczenie dla zapewnienia prawidłowej dziedziczności. Jak wiadomo, witamina E jest również niezastąpiona w profilaktyce miażdżycy.
Mikroelementy, które zawierają orzechy piniowe, także pełnią uzdrawiającą rolę. Spożywanie porcji orzechów piniowych codziennie (jedna garść), pozwala dorosłemu człowiekowi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na minerały zdrowia, takie jak kobalt, cynk, miedź i mangan.
Orzechy piniowe używa się do przygotowywania potraw, a ich białko i tłuszcze są dobrze wchłanianie przez organizm. Ponadto, orzech piniowy nie zawiera zbędnego błonnika, co pozwala je wykorzystywać w odżywianiu dzieci. Z orzechów piniowych wyciska się tłuszcz poprzez tłoczenie na zimno. Pozostające wytłoczyny są także cennym produktem żywnościowym, normalizującym przemianę materii i dające siłę organizmowi. Wyciśnięty olej stosuje się kremach kosmetycznych, lodach, sosach, wyrobach cukierniczych, dodaje si go również do sałatek i kasz.
Medycyna naturalna dawno już zwróciła uwagę na zdrowotne właściwości orzechów piniowych i do dziś chętnie wykorzystuje je dla profilaktyki i leczenia różnych chorób. Naukowe badania tradycyjnej medycyny także potwierdziły, że orzechy piniowe mogą skutecznie zapobiegać i leczyć zaburzenia funkcjonowania tarczycy, niedokrwistość, zaburzenia żołądkowo-jelitowe i układu krążenia, dystrofię mięśniową, reumatyzm i wiele innych chorób.
A to prosty przepis na leczniczą nalewkę: roztłuczonymi piniowymi orzeszkami razem ze skorupką napełniamy szklany pojemnik do połowy, zalewamy do pełna spirytusem bądź wódką, szczelnie zamykamy i przechowujemy 2 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu. Przyjmujemy: po 20 kropli rano i wieczorem przez miesiąc. I zdrowia, na pewno sobie dodamy!
Zaloguj się Logowanie