Tauryna chroni przed zwłóknieniem wątroby

Udało się wyjaśnić, w jaki sposób naturalny aminokwas – tauryna – chroni wątrobę przed zwłóknieniem – informuje "World Journal of Gastroenterology".

Wątroba ma naturalną zdolność do regeneracji, jednak w ograniczonym stopniu. Zarówno proces zapalny, jak i nadużywanie alkoholu mogą doprowadzić do zwłóknienia tego narządu. Aktywne komórki zastępuje tkanka łączna, wątroba robi się mała i twarda, a pacjent czuje się coraz gorzej – w 25-40 procentach przypadków z czasem może dość do marskości wątroby.
Ważną rolę w procesie włóknienia odgrywa aktywność komórek gwiaździstych wątroby (HSC). Jak się okazuje, tauryna hamuje działanie komórek macierzystych, zapobiegając w ten sposób włóknieniu.

Profesor Jian Liang z uniwersytetu Guangxi na podstawie analizy wytwarzanych przez te komórki białek wykazał, że tauryna sprzyja apoptozie (zaprogramowanemu "samobójstwu") komórek gwiaździstych. Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny (z metioniny i cysteiny) w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Naturalnym źródłem tego aminokwasu jest mięso, zwłaszcza podroby (np. wątroba), ryby, małże. Niektóre ssaki – np. koty, nie potrafią wytwarzać tauryny.

/www.naukawpolsce.pap.pl

Zaloguj się Logowanie

Komentuj