„Tak” Papieskiej Akademii Nauk dla żywności genetycznie modyfikowanej

Papieska Akademia Nauk poparła żywność genetycznie modyfikowaną (GMO), podkreślając, że w stosowanej technice nie ma zagrożeń. Opublikowana właśnie rozprawa na ten temat to rezultat badań przeprowadzonych w maju z inicjatywy tej watykańskiej instytucji.

Pod dokumentem podpisało się 40 naukowców – siedmiu członków Papieskiej Akademii oraz 33 ekspertów z zewnątrz.

W rozprawie podkreślono, że obecnie ponad miliard ludzi na świecie jest niedożywionych, co wymaga „pilnego rozwoju nowych systemów i technologii rolnych”. Jest to tym pilniejsze – uważają badacze – ze względu na skutki przewidywanych zmian klimatycznych na świecie i redukcji zasobów wody dla rolnictwa.

Ponadto zwrócono uwagę na to, że obecne praktyki rolne nie są elementem zrównoważonego rozwoju, o czym świadczy ogromna utrata terenów pod uprawy oraz stosowanie „niedopuszczalnych ilości pestycydów prawie na całym świecie”.

W świetle tej sytuacji – uznali naukowcy – właściwe zastosowanie inżynierii genetycznej i innych nowoczesnych technik molekularnych w rolnictwie przyczynia się do sprostania wyzwaniom. Nie ma – podkreślili – nic groźnego w stosowaniu inżynierii genetycznej w celu poprawy upraw.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj