Wypijanie w tygodniu dwóch lub więcej napojów słodzonych cukrem zwiększa niemal dwukrotnie ryzyko raka trzustki – wynika z badań, o których informuje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Minnesota przeanalizowali dane zbierane przez 14 lat wśród 60.524 mężczyzn i kobiet z Singapuru. W tym czasie zdiagnozowano łącznie 140 przypadków raka trzustki.
Okazało się, że osoby, które w tygodniu spożywały minimum dwa gazowane napoje słodzone cukrem (przy średniej 5 na tydzień) miały niemal o 90 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka trzustki niż osoby nie pijące ich wcale. Związek ten nie dotyczył natomiast soków owocowych.
Według jednego z autorów pracy, dr. Marka Pereiry, wyniki tych badań mogą się też odnosić do społeczeństw zachodnich. Singapur jest bowiem bogatym krajem, a ulubionymi rozrywkami jego obywateli są robienie zakupów i jedzenie.
Zastanawiając się na przyczynami zaobserwowanego związku, badacz przypomina, że osoby regularnie pijące gazowane napoje słodzone często prowadzą niezdrowy styl życia. Jednak możliwe jest też inne wyjaśnienie. "Wysoki poziom cukru w napojach gazowanych powoduje wzrost wydzielania insuliny w organizmie, co może pobudzać wzrost raka trzustki" – wyjaśnia dr Pereira.
Komentując najnowsze badania, dr Susan Mayne z redakcji "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" zwraca uwagę, że nie dowodzą one związku przyczynowo-skutkowego między piciem napojów słodzonych a rakiem trzustki, a ich słabą stroną jest też mała liczba przeanalizowanych przypadków raka trzustki.
"W tym badaniu, piciu gazowanych napojów słodzonych towarzyszyło też kilka innych niekorzystnych dla zdrowia zachowań, jak palenie papierosów i jedzenie czerwonego mięsa, czego nie można dokładnie sprawdzić" – mówi dr Mayne.
Jednak dr Pereira podkreśla, że jego zespół w analizie uwzględnił zarówno palenie papierosów, jak też inne elementy diety.
Zaloguj się Logowanie