Skrobia oporna kapituluje przed wrocławskimi badaczami

Za opracowanie oryginalnego sposobu otrzymywania skrobi, umożliwiającego zastosowanie jej w produktach spożywczych jako zagęstnika oraz prebiotyku, zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzymał drugą nagrodę za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w dorocznym konkursie organizowanym przez Wrocławską Radę Federacji Stowarzyszeń Naukowo- Technicznych NOT.

Jak poinformowała rzeczniczka prasowa uczelni Małgorzata Wanke- Jakubowska, opracowanie metody otrzymywania skrobi o zmniejszonej podatności na działanie enzymów amylolitycznych, tzw. skrobi opornej to zasługa zespołu w składzie: dr Tomasz Zięba, prof. Wacław Leszczyński, mgr Małgorzata Kapelko i dr Artur Gryszkin.
 
"Skrobią oporną nazywamy sumę skrobi i produktów jej rozkładu niewchłanianej w jelicie cienkim zdrowego człowieka. Skrobia oporna zmniejsza kaloryczność pokarmów i obniża indeks glikemiczny żywności" – definiują za pośrednictwem rzeczniczki wrocławscy naukowcy, podkreślając znaczenie tej substancji dla diabetyków.
 
Zespołowi udało się opracować sposób otrzymywania skrobi umożliwiający zastosowanie jej w produktach spożywczych jako zagęstnik oraz prebiotyk.
 
Wyniki badań pozwalają na wykorzystanie do produkcji preparatów krajowej skrobi ziemniaczanej lub pszennej, w odróżnieniu od obecnych na rynku handlowych preparatów skrobi opornej, opartych na specjalnych licencjonowanych odmianach wysokoamylazowej skrobi kukurydzianej.
 
Preparaty skrobi opornej, według zgłoszonych patentów, umożliwiają wytworzenie preparatów o cechach skrobi opornej i teksturotwórczej, które mogą być stosowane jako dodatek do chleba. (UCZ, PAP – Nauka w Polsce, yy/kol)

Zaloguj się Logowanie

Komentuj