Nowoczesne, dobrze wyposażone laboratoria powstaną w nowym Centrum Mikrobiologii i Oceny Zagrożeń Żywności w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta oraz w Zakładzie Mikrobiologii na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznał dotację celową w wysokości 1 150 000 zł na dofinansowanie tej inwestycji w latach 2011–2012.
Inwestycja ta pozwoli na prowadzenie badań z zakresu mikrobiologii weterynaryjnej z wykorzystaniem metod biologii molekularnej, w tym badań czynników wirulencji bakterii stanowiących zagrożenie zdrowia ludzi i zwierząt.
Planowane jest utworzenie laboratorium aparaturowego, które umożliwi stosowanie technik ilościowego powielania DNA oraz prowadzenie badań nad wytwarzaniem czynników wirulencji. Laboratorium to służyć też będzie do otrzymywania i oczyszczania rekombinowanych białek czynników wirulencji bakterii. Z kolei utworzenie laboratorium elektroforetycznego umożliwi prowadzenie rozdziału DNA oraz białek.
Do prowadzenia badań nad wirusem EAV, który jest modelem dla istotnej w weterynarii grupy wirusów z rodziny Arteriviridae, utworzona zostanie nowoczesna pracownia hodowli komórkowych oraz pracownia wirusologiczna II klasy bezpieczeństwa. Umożliwi to podjęcie prac nad diagnostyką wirusowego zapalenia tętnic koni oraz Herpes wirusów końskich – EHV1 i EHV4.
Utworzenie pracowni bakteriologicznej oraz mikologicznej umożliwi podjęcie prac nad rozwojem metod diagnostyki bakteriologicznej i mikologicznej chorób zwierząt. Umożliwi również wykonywanie badań usługowych dla podmiotów gospodarczych, lekarzy weterynarii i właścicieli zwierząt.
Oprócz zadań dotyczących zagrożeń żywności, laboratoria nowego Centrum Mikrobiologii i Oceny Zagrożeń Żywności służyć będą do realizacji projektów związanych z:
Laboratoria i pracownie Centrum Mikrobiologii i Oceny Zagrożeń Żywności będą wykorzystywane zarówno do celów badawczych, jak i dydaktycznych.
Zaloguj się Logowanie