Polskie galaretki zdrowia

Być może już wkrótce na półkach sklepowych znajdziemy nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe słodkości. Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej opracowano owocowe galaretki w czekoladzie, wzbogacone o fitozwiązki z grupy polifenoli. Produkt doceniono na zakończonych niedawno Targach Technicon Innowacje 2009 w Gdańsku, przyznając mu Medal Innowacje 2009.

Jak zaznaczają twórcy galaretek, nie są one ani lekiem, ani suplementem diety, ale wysokiej jakości wyrobem spożywczym. Mogą po nie sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci. Chcąc osłodzić sobie czas, przy okazji spożyją wartościowe składniki.

"Galaretki są oblane gorzką czekoladą, która zawiera duże ilości związków z grupy polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym, chroniące organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami" – powiedziała PAP dr Agnieszka Bartoszek z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej, główny autor projektu.

Nadzienie to galaretki na bazie naturalnych soków, otrzymanych z owoców o szczególnie wysokiej zawartości flawonoidów z grupy anocyjanów. Mają one działanie przeciwutleniające, obniżają zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi, poprawiają wzrok, przyspieszają proces regeneracji rodopsyny, występującej w oku.

"W galaretkach wykorzystujemy np. sok z aronii i suchodrzewu jadalnego, inaczej jagody kamczackiej. Sok poddawany jest procesowi sterylizacji przy zastosowaniu technologii, która nie powoduje degradacji antocyjanów" – tłumaczy dr Bartoszek.

Zaznacza przy tym, że – jak wynika z badań – aronia zebrana pod koniec września z tego samego stanowiska może zawierać nawet dwa razy więcej antocyjanów niż zebrana na początku września. "Przy wprowadzeniu produktu do regularnej produkcji będzie zatem istotny dobór surowca" – dodaje.

W sprzedaży znajduje się obecnie wiele galaretek o różnych smakach i kształtach. Projekt Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej ma oprócz walorów smakowych zalety prozdrowotne. Być może niedługo zobaczymy galaretki "antocyjanowe" na półkach. Ich wdrożeniem do produkcji mają się zająć Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk", współuczestniczące w tworzeniu projektu.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Zaloguj się Logowanie

Komentuj