W rok od podpisania umowy partnerskiej powołującej Klaster Nutribiomed, na rynku pojawiły się pierwsze opracowane w jego ramach produkty, w tym technologia know-how. Jak informuje Małgorzata Wanke-Jakubowska, rzecznik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UP) – jednego z założycieli klastra, wśród takich innowacyjnych produktów znajdują się m.in. środki umożliwiające utrwalanie żywności i prewencję osteoporozy.
Z tej okazji UP oraz Wrocławski Park Technologiczny organizują konferencję pod nazwą „Klaster Nutribiomed w świetle powiązań kooperacyjnych w gospodarce żywnościowej”.
Patronatem wydarzenie, które odbędzie się 15 grudnia we Wrocławiu, objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. Oprócz ministra udział w konferencji zapowiedzieli: radca ds. rolnych Ambasady USA w Warszawie Eric Wenberg, przedstawiciele władz administracji samorządowej, instytucji naukowo-badawczych i przedsiębiorcy.
Klaster Nutribiomed to instytucja o charakterze naukowo- przemysłowym, utworzona 13 listopada 2007 roku przy Wrocławskim Parku Technologicznym. Jej pomysłodawcą jest prof. Tadeusz Trziszka – kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością UP we Wrocławiu. W skład klastra weszło pięć wrocławskich uczelni: Akademia Medyczna, Uniwersytet Wrocławski, Uniwersytet Przyrodniczy, Uniwersytet Ekonomiczny i Politechnika Wrocławska oraz ponad 20 prywatnych przedsiębiorstw z branży żywnościowej, biotechnologicznej i biomedycznej z sześciu województw.
Głównym punktem konferencji podsumowującej pierwszy rok działalności klastra, będzie prezentacja dwóch opracowanych tu produktów: naturalnego preparatu o nazwie APA, służącego do utrwalania żywności na bazie bioaktywnej substancji z jaj kurzych oraz naturalnych preparatów wapniowych (NPW) na bazie surowca jajczarskiego, zwłaszcza skorup, stosowanych w prewencji osteoporozy. Produkty te wejdą na rynek krajowy już na początku 2009 rok, a niedługo potem planuje się ich wprowadzenie na rynki europejskie. Ponadto, podczas spotkania swój referat wygłosi inicjator i pomysłodawca klastra prof. Tadeusz Trziszka.
APA, czyli Aktywny Preparat Antydrobnoustrojowy to substancja służąca do utrwalania żywności na bazie bioaktywnej substancji z jaj kurzych. Preparat APA jest oparty o zgłoszenie patentowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z 18 grudnia 2007 roku. Przeznaczony będzie m.in. do zastosowań w nowej generacji opakowań do mięsa i jego przetworów, zwłaszcza do podkładek odsączających, stosowanych na tackach w obrocie detalicznym. Zakres zastosowania APA może być rozszerzony na inne produkty i inne zastosowania.
Naturalne preparaty wapniowe (NPW) na bazie surowca jajczarskiego, zwłaszcza skorup, znajdą z kolei zastosowanie w prewencji osteoporozy. Preparaty te są ujęte w zgłoszeniu patentowym z 20 sierpnia 2007 roku.
Jak informuje Wanke-Jakubowska, poza opisanymi wynalazkami, zrzeszeni w klastrze naukowcy wciąż pracują nad nowymi rozwiązaniami. Obecnie prowadzone są intensywne badania nad dwoma kolejnymi grupami preparatów: nowej generacji jajami konsumpcyjnymi wysoko wzbogaconymi „Bio-Mega” oraz produktami na bazie wysoko wzbogaconych jaj, np. makaronami i majonezem.
Trwają także prace nad preparatem o nazwie „Super lecytyna”, czyli substancją bogatą w DHA (kwas dokozaheksaenowy), niezbędny w prawidłowej funkcji mózgu, serca i układu krążenia. „Super lecytyna:, jak twierdzą przedstawiciele klastra, może stać się polskim hitem w prewencji chorób cywilizacyjnych.
Zaloguj się Logowanie