.jpg) |
Prostą metodę jednoczesnej izolacji cystatyny i lizozymu z białka jaja jako preparatu o aktywności bakteriocydnej i grzybobójczej, opracowali badacze z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Technologię można wykorzystać w przemyśle spożywczym i w medycynie. Jej autorzy: prof. Tadeusz Trziszka, prof. Antoni Polanowski, dr Agata Sokołowska i dr Agnieszka
|
Kubiak otrzymali pierwszą nagrodę za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w dorocznym konkursie organizowanym przez Wrocławską Radę Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT.
"Cystatyna może być stosowana w klinicznej terapii inhibitorowej. Jest substancją do produkcji leków antynowotworowych i przeciw paradontozie. Wykazuje ponadto właściwości antydrobnoustrojowe i może być stosowana w mieszaninach substancji i preparatów utrwalających żywność" – wyliczają naukowcy.
Jak poinformowała rzeczniczka prasowa uczelni Małgorzata Wanke- Jakubowska, na tej bazie sformułowano drugie zgłoszenie patentowe "Naturalny preparat bakterio- i grzybobójczy do kontaktu z żywnością", gdzie prof. Tadeusz Trziszka jest pierwszym autorem patentu.
Zdaniem badaczy, preparat cystatynowy może być przyjęty przez przemysł farmaceutyczny do badań klinicznych i formulacji leku.
Ponadto mieszanina cystatyny z innymi składnikami bakteriocydnymi stanowi dobry preparat antydrobnoustrojowy, który będzie stosowany w utrwalaniu mięsa drobiowego. Taki projekt wdrożeniowy przygotowywany jest w Zakładach Drobiowych w Dobrzycy.
"Cystatyna w czystej postaci może być stosowana w opakowaniach bioaktywnych. Możliwe jest zastosowania cystatyny do pozaustrojowego oczyszczania krwi z patogennych enzymów, co zostało zgłoszone do międzynarodowej ochrony patentowej" – dodaje Wanke-Jakubowska, zaznaczając, że prof. Tadeusz Trziszka jest współautorem tego patentu. (UCZ, PAP – Nauka w Polsce, yy/kol)
Zaloguj się Logowanie