Naukowcy wiedzą, jak rozpoznać fałszywy alkohol

Badacze brytyjscy znaleźli sposób na odróżnienie trunków sfałszowanych od oryginalnych. Wykorzystują do tego spektrofotometr, wcześniej używany w badaniach astronomicznych.

Naukowcy zastosowali do wyszukiwania podrabianych alkoholi technologię dotąd stosowaną przy wykrywaniu podrabianych leków. Pozwala ona na wykrywanie fałszerstw bez konieczności otwierania butelek i tym samym niszczenia produktu.

Technika ta opiera się na analizie światła odbitego przez badany płyn. Przez alkohol przepuszczana jest wiązka światła białego. Jego odbicie jest analizowane przez spektrofotometr – opracowany wcześniej do badań astronomicznych. Widmo odbicia sprawdzane jest z wzorcami, opracowanymi na podstawie pomiarów załamania światła w oryginalnych trunkach dostarczonych przez producentów. Baza danych zawiera widma odbicia pochodzące z różnych winnic i gorzelni, aby wykluczyć pomyłkę.

Jak twierdzi George Fraser z Space Research Centre, gdzie prowadzi się badania spektrofotometryczne, w metodzie tej dokonuje się także pomiaru powierzchni butelki i opakowania (fałszywki zwykle są pakowane w butelki gorszej jakości) oraz bada etykiety na zgodność z wzorcem. Dodał, że w metodzie tej istotna jest szeroka baza danych zawierająca wzorce jak największej ilości win i alkoholi wysokoprocentowych z różnych winnic i gorzelni, aby uniknąć pomyłki.

Fałszywe alkohole mogą być groźne dla zdrowia, często zawierają bowiem duże ilości metanolu – związku chemicznego, który może powodować uszkodzenie wątroby, ślepotę, śpiączkę, trudności z oddychaniem a nawet śmierć.

Inną metodą badania fałszywek markowych alkoholi jest stosowany od 2009 roku pomiar ilości izotopu węgla C14. Jednak konieczne jest przy tym pobranie próbki podejrzanego alkoholu.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj