Rolniczo Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda, jedno z 11 gospodarstw i zakładów doświadczalnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, nastawione jest przede wszystkim na prowadzenie prac naukowo-badawczych, wdrożeniowych oraz zajęć dydaktycznych dla studentów i popularyzatorskich dla hodowców i producentów z dziedziny sadownictwa.
Wtórną jego działalnością przy produkcji sadowniczej jest sprzedaż owoców najwyższej jakości we własnych punktach sprzedaży „Czerwone Jabłuszko”.
Dzięki naturalnym procesom wzrostu, stałej kontroli warunków produkcji i przechowywania owoce z RSGD Przybroda mają niepowtarzalne walory smakowe i zdrowotne. Dlatego też od sezonu 2010/2011 w gospodarstwie z części owoców wyprodukowanych w sadach przybrodzkich, podjęto się wytwarzania „ naturalnie mętnego 100% soku jabłkowego”. Otrzymuje się go metoda tłoczenia, bez dodatku wody, cukru i konserwantów. Utrwalany jest jedynie dzięki procesowi pasteryzacji, która pozwala zachować naturalny smak, zapach, witaminy, a także błonnik i inne cenne substancje zawarte w owocach. Sok przechowywany jest w wygodnych opakowaniach ekologicznych (typu bag-in-box), które zachowują trwałość przez kilka miesięcy od daty produkcji, a po otwarciu sok zachowuje świeżość około 10 dni.
W kwietniu 2011 roku podczas kolejnej piętnastej edycji Konsumenckiego Konkursu Jakości Produktów „Najlepsze w Polsce”, która odbyła się w Sali Czerwonej Pałacu Działyńskich w Poznaniu było przyznanie certyfikatu dla Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda, dającego prawo oznaczenia „ naturalnie mętnego 100% soku jabłkowego” Godłem : „ Najlepsze w Polsce”.
Zaloguj się Logowanie