Lecytyna z resweratrolem – podwójna moc dla serca i pamięci

Francuzi pomimo diety obfitującej w szkodliwe tłuszcze nasycone, rzadziej miewają kłopoty z krążeniem i sercem. Paradoks? Dosłownie tak! Francuski paradoks doczekał się nawet naukowych badań. Ale dobre zdrowie nie musi być specyfiką wyłącznie Francuzów – teraz, dzięki nowemu suplementowi diety Lecytyna z resweratrolem, możemy wspomagać naszą sprawność umysłową i chronić układ krążenia.

Większość z nas nie dostrzega związku między codziennym odżywianiem a stanem zdrowia i samopoczuciem. Tymczasem dieta obfitująca w tłuste potrawy, słodycze czy alkohol, nie tylko prowadzi do kłopotów z sercem, nadwagi czy cukrzycy, ale jednocześnie obciąża wątrobę i niekorzystnie wpływa na nasz mózg.

Podwyższony poziom cholesterolu we krwi to często główny powód rozwoju wielu chorób układu krążenia, dotykających ponad 70% dorosłych Polaków.

Kluczowym więc staje się zadbanie o właściwe proporcje pomiędzy cholesterolem „złym” (LDL), odkładającym się w ścianach naczyń krwionośnych i przyczyniającym się do ich zwężenia, a „dobrym” (HDL) oraz o prawidłowy poziom tłuszczów nasyconych we krwi.

Naukowcy zaobserwowali wyższą średnią długość życia, a także wyraźnie niższe ryzyko umieralności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego wśród Francuzów pijących duże ilości czerwonego wina. Zjawisko to określono francuskim paradoksem , a badania dowiodły, że czynnikiem wpływającym na poprawę kondycji serca i długości życia jest resweratrol – antyoksydant naturalnie występujący w skórkach czerwonych winogron.

Wydawałoby się więc, że codzienne spożycie czerwonego wina jest sprawdzoną i skuteczną metodą profilaktyki chorób serca. Należy jednak pamiętać, że regularne spożywanie alkoholu, nawet gdy mówimy o czerwonym winie, nie jest wskazane.

Jest prostszy sposób na wspomożenie funkcjonowania układu krążenia, przy jednoczesnym wspomaganiu funkcji poznawczych umysłu – podwójna moc dla serca i pamięci. To nowa Lecytyna z resweratrolem – jedyny na naszym rynku suplement diety, będący synergicznym połączeniem naturalnych składników: lecytyny sojowej i resweratrolu z czerwonych winogron.

Działanie składników tego innowacyjnego suplementu polega na dobroczynnym wpływie na obniżanie podwyższonego poziomu cholesterolu oraz utrzymaniu prawidłowych proporcji pomiędzy cholesterolem „złym” i „dobrym”.

Składniki preparatu mają dodatkowo pozytywny wpływ na nasze funkcje umysłowe oraz działają ochronnie w stosunku do wątroby.

Przyjmowanie suplementu diety Lecytyna z resweratrolem zalecane jest w przypadku czasowego lub chronicznego pogorszenia funkcji poznawczych (np. w stanach wzmożonej aktywności umysłowej czy stresu), podwyższonego poziomu cholesterolu, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, a także uszkodzeń wątroby.

Lecytyna z resweratrolem polecana jest każdemu, kto pragnie wesprzeć funkcjonowanie najważniejszych organów swojego ciała – serca oraz mózgu.

Lecytyna, zwana potocznie „pożywieniem dla mózgu”, stanowi istotny składnik tkanki nerwowej – chroni i odżywia neurony, wzmacniając sprawność umysłową i ułatwiając procesy zapamiętywania, szczególnie u osób starszych oraz o pogorszonej sprawności procesów poznawczych. Obniża poziom cholesterolu i triglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL, czyli tzw. „dobrego cholesterolu”. Lecytyna korzystnie wpływa również na ochronę i regenerację wątroby, a także wspomaga wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Odpowiada za rozpuszczalność cholesterolu w żółci i chroni przed tworzeniem kamieni żółciowych. Opóźnia także procesy starzenia.

Resweratrol wywiera natomiast korzystny wpływ na stan aorty i innych naczyń krwionośnych, a także ogranicza stany zapalne w obrębie serca. Utleniając zły cholesterol, obniża jego stężenie w organizmie. Resweratrol, neutralizując rodniki, opóźnia także procesy starzenia, a nawet sprzyja długowieczności. Dzięki tym właściwościom uznawany jest za eliksir młodości.

Kiedy w 1991 roku amerykańska stacja telewizyjna CBS w swoim kultowym programie „60 minutes” ogłosiła doniesienia dotyczące zjawiska francuskiego paradoksu, sprzedaż wina w ciągu następnego miesiąca wzrosła w USA o ponad 40%, a niektórzy producenci wina zaczęli się nawet domagać praw do przyklejania na swoich produktach oznakowania „zdrowa żywność”.

Nie każde wino jest jednak bogate jest w resweratrol. Ilość tego antyoksydantu jest zależna od rocznika, sposobu leżakowania a nawet beczek, w których dojrzewa wino. Ponadto resweratrol obecny jest jedynie w winie czerwonym, ponieważ białe nie zawiera tej substancji w skórkach.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj