Kolejne rynki otwierają się na polską żywność

© freeimages.com

© freeimages.com

Algieria oficjalnie otworzyła swój rynek na polski miód i produkty rybołówstwa, Turcja certyfikuje kolejne polskie zakłady eksportujące wołowinę, a Arabia Saudyjska jest coraz bliżej dopuszczenia jej importu.

Saudyjski Urząd ds. Żywności i Leków zatwierdził Główny Inspektorat Weterynarii jako oficjalny organ nadzorujący eksport wołowiny i produktów wołowych z Polski do Arabii Saudyjskiej. To kolejny etap otwierania się rynku saudyjskiego dla polskiej wołowiny. Następnym będzie uzgodnienie świadectwa zdrowia dla tych towarów. Arabia Saudyjska dopuściła już eksport drobiu z Polski; obecnie trwają negocjacje warunków eksportu.

Z kolei Turcja zatwierdziła kolejne trzy polskie zakłady jako eksporterów wołowiny. Obecnie dostęp do tureckiego rynku ma dziewięciu polskich producentów mięsa wołowego. Uzyskali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich na przestrzeni ostatnich jedenastu miesięcy.

Służby weterynaryjne Polski i Algierii uzgodniły wzory świadectw zdrowia dla eksportowanych do Algierii produktów rybołówstwa, a także dla miodu pasteryzowanego. Tym samym rynek algierski został oficjalnie otwarty dla tych produktów.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj