Browar Amber przyprawia piwo chmielem od polskich plantatorów. I choć wydaje się to całkiem naturalne, w rzeczywistości to jeden z nielicznych przykładów na naszym rynku.
W polskim piwie wyłącznie polski chmiel? Być może w przyszłości. Na razie większość browarów robi zakupy chmielu za naszą zachodnią granicą. Chmiel importujemy przede wszystkim z Niemiec, ale również z Chin. Powody? Cena oraz długoletnie kontrakty z dostawcami.
W latach 90. I na początku XXI w. Polska była samowystarczalna w produkcji chmielu i zabezpieczała potrzeby browarów. Polscy plantatorzy nie mieli problemów ze zbytem.
Konflikt między producentami piwa, a przetwórcami i plantatorami chmielu zaczął się w 2007 roku. Po kryzysie w 2006 roku polscy dostawcy nie wywiązali się ze swoich zobowiązań.
„Byliśmy zmuszeni do tego, aby zacząć kontraktować chmiel u dostawców w innych państwach” – poinformował Grzegorz Adamski ze Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego. Wówczas, jak informują producenci piwa – znaleźli tańszych dostawców za granicą. Rolnicy konsekwencje ponoszą do dziś. „Sytuacja w chmielarstwie z roku na rok chyli się ku upadkowi i to bardzo radykalnie” – powiedział Prezes Polskiego Związku Producentów Chmielu Jan Madej podczas posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która odbyła się 24 maja tego roku. Jako przyczyny wymienił: po pierwsze ceny na poziomie niższym od kosztów produkcji, po drugie – brak możliwości zbytu.
W celu zwiększenia wykorzystania chmielu w produkcji krajowej odbyło się wiele spotkań z przedstawicielami browarów zlokalizowanych w Polsce. W ich wyniku branża ta deklaruje zmianę polityki zakupowej w następnych latach, jednak obecnie Plantatorzy muszą się uzbroić w cierpliwość, aby dobiegły końca wieloletnie kontrakty międzynarodowe, jakie podpisały browary.
„Wykorzystywanie polskiego chmielu do produkcji piwa w Polsce będzie sukcesywnie zwiększane do 75 proc. w roku 2013 oraz w kolejnych latach do 90 proc. całkowitego zapotrzebowania na chmiel branży piwowarskiej” – informuje Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie. Czy to wpłynie na podwyżki cen piwa? „Chmiel jest przyprawą, nie ma dużego wpływu na cenę piwa” – uspokajają przedstawiciele Browaru Amber . „Warto ratować polskich chmielarzy, ponieważ ten surowiec jest doskonałej jakości” – dodają.
Produkcją chmielu zajmują się wielopokoleniowe gospodarstwa, z historią i tradycją. Takiej wiedzy i takiego doświadczenia nie zdobywa się z dnia na dzień. Dlatego Browar Amber robi zakupy u polskich producentów. To nie tylko sentyment. To również miejsca pracy i źródło dochodu dla wielu polskich przedsiębiorstw. Polska jest czwartym producentem chmielu i jest potentatem w Unii Europejskiej. Jednak dalsza likwidacja plantacji może grozić bezpowrotną utratą produkcji tego surowca w naszym kraju.
Być może dobrym rozwiązaniem dla polskich rolników byłaby uprawia chmielu metodami ekologicznymi. Byłoby to wyjście naprzeciw mniejszym browarom, gdzie technologia produkcji piwa jest inna.
Zaloguj się Logowanie