Co warto wiedzieć o hodowli ślimaków

2. Helix Aspersa Muller (Petit-Gris – mały szary)

Pochodzi z Europy Zachodniej, podlega całkowitej ochronie gatunkowej.

Obrót wyłącznie z ferm hodowlanych.

Średnica muszli 25-30 mm,

ciężar 6-15 g,

dojrzałość płciowa 5-6 miesięcy,

nieśność jaj 80-120 sztuk.

Zbierany:

3. Helix Pomatia (winniczek)

Występuje w umiarkowanej strefie Europy środkowej i Azji, podlega częściowej

ochronie gatunkowej.

Średnica muszli do 50 mm,

ciężar do 50 g,

dojrzałość płciowa – 2-3 lata (w naturze),

nieśność jaj 40-80 sztuk.

Najważniejsze różnice między Helix Aspersa Muller i Helix

Aspersa Maxima

Helix Aspersa Muller

1. są mniejsze

2. dłuższa aklimatyzacja po wybudzeniu z hibernacji – ok. 30 dni

3. znoszone jaja są mniejsze i jest ich mniej

4. bardziej równomierny i szybszy wzrost

5. zbiory – mniejsza wielkość, dłużej trwają,

6. łatwiejsze suszenie i hibernacja

7. lepsza cena skupu

8. w przetwórstwie nie ma obróbki wstępnej.

Helix Aspersa Maxima

1. większe

2. szybciej znoszą jaja

3. jaja i kokony są większe i jest ich więcej

4. trudniej i dłużej przebiega suszenie i hibernacja

5. trudniejszy zbyt.
Winniczek (Helix Pomatia) zajmuje w handlu ważne miejsce, jednak jest najmniej opłacalny ekonomicznie. Pomimo całej posiadanej na jego temat wiedzy brak jest doświadczenia w opanowaniu kontrolowanego rozrodu w pomieszczeniach. Ponadto okres, w jakim osiąga dojrzałość płciową i odpowiednią wielkość, jest stosunkowo długi – minimum 3 lata.

Jeśli dodamy do tego fakt, że składa niezbyt dużo jaj, które inkubują się długo, powyżej 30 dni – z pewnością dojdziemy do wniosku, że wyboru gatunku do hodowli należy dokonać spośród Helix Aspersa Maxima Helix Aspersa Muller, kierując się zapotrzebowaniem, cenami i kierunkami zbytu. Rynek zbytu jest duży, ale dotyczy głównie zagranicy. Jednak duży popyt zagraniczny nie oznacza łatwości zbytu ślimaków przez naszych hodowców, gdyż do odbiorcy trzeba dotrzeć samodzielnie, wynegocjować najkorzystniejsze ceny zbytu po uprzednim przekonaniu odbiorcy co do jakości wyhodowanych ślimaków i wielkości dostaw. Jeśli nie mamy własnych kontaktów z odbiorcą zagranicznym, to pozostaje nam jedynie współpraca z hodowcą, który zaistniał już na rynku i zakupi od nas wyhodowanego ślimaka jako pośrednik.

Sposoby na rozpoczęcie hodowli ślimaków jadalnych:

−− zakupu ślimaków matecznych (reproduktorów)

−− zakupu jajeczek

−− zakupu „osesków” – małych ślimaczków 6-10-dniowych.

Strony: 1 2 3 4

Zaloguj się Logowanie

Komentuj