Chroniony ser i andruty

Komisja Europejska wpisała na listę "Chronionych Oznaczeń Geograficznych" dwa polskie produkty: Wielkopolski ser smażony i Andruty kaliskie. Razem z polskimi produktami na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych wpisane zostało wegierskie salami. Obecnie na liście produktów chronionych unijnymi znakami znajduje się już ok. 800 produktów.

Unijna polityka jakości w zakresie żywności koncentruje się na promocji i ochronie oryginalności produktów, poprzez wyróżnianie ich specjalnymi oznaczeniami. Certyfikaty potwierdzają szczególne walory wyrobów rolno-spożywczych, związane z ich pochodzeniem geograficznym lub lokalną tradycją.
 
Produkty spełniające określone normy mogą ubiegac się o jedne z trzech znaków: "Chronione Oznaczenie Geograficzne", "Chronioną Nazwę Pochodzenia" i "Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność". Dwa pierwsze odnoszą się do miejsca pochodzenia produktu, natomiast trzeci podkreśla jego tradycyjny charakter, czy to ze względu na skład, czy też sposób produkcji.
 

Razem z ww. polskimi produktami na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych wpisane zostało wegierskie salami. Obecnie na liście produktów chronionych unijnymi znakami znajduje się ok. 800 produktów. (UE w Polsce)

Zaloguj się Logowanie

Komentuj