Szacuje się, że w tym roku jego wartość przekroczy miliard złotych. W ciągu ostatniej dekady liczba producentów wytwarzających żywność bez udziału środków chemicznych zwiększyła się o 576...
W tempie 20 proc. rocznie rozwija się rynek ekologicznej żywności. Dynamiczny wzrost sprzedaży wymusza również zmiany u producentów i dystrybutorów żywności. Firmy inwestują nie tylko w nowe produkty,...
Przyrost ludności na świecie, której liczba wedle szacunków ma do 2050 r. osiągnąć dziewięć miliardów, może mieć poważne następstwa dla hodowli i upraw. Obecnie około...
Towary regionalne w wielu krajach przeżywają renesans. To właśnie w obszarze produktów świeżych konsument oczekuje, że mleko, mięso, jajka, owoce i warzywa etc. nie będą...
Rolniczo Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda, jedno z 11 gospodarstw i zakładów doświadczalnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, nastawione jest przede wszystkim na prowadzenie prac naukowo-badawczych, wdrożeniowych...
Komisja Europejska wpisała na listę „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” polski „Chleb prądnicki”. Polityka jakości w zakresie żywności koncentruje się na promocji i ochronie oryginalności produktów, poprzez...
Komercyjne farmy żywności organicznej produkują truskawki o wyraźniejszym smaku i bardziej odżywcze oraz pozostawiają glebę zdrowszą i bardziej zróżnicowaną genetycznie – wynika ze studium naukowców...
Głównym celem Programu PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział Programie jest dobrowolny. W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy Państw...