Produkty mleczne w diecie dorosłego człowieka pomagają zachować elastyczność tętnic – uważa grupa australijskich i amerykańskich badaczy.
Angielscy uczeni z Cambridge opracowali niezwykłą czekoladę, która w smaku i kolorze nie odróżnia się od znanej wszystkim czarnej czy mlecznej czekolady.
Uczeni zanotowali zakrojony na dużą skalę wyciek metanu na dnie Północnego Oceanu Lodowatego. Specjaliści biją na alarm – wydzielenie się dużych ilości gazu w tym...
Uczeni izraelskiego Instytutu Technologii pracują nad sposobami kontroli lotu owadów. Jak donosi gazeta Haaretz badania są finansowane przez dowództwo amerykańskiej armii. Jeśli prace zakończą się...
Uczeni z Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych (CERN) dokonali nowego głośnego odkrycia. Specjaliści, którzy pracują z Wielkim Zderzaczem Hadronów, odkryli na jego detektorze nieznaną wcześniej cząsteczkę...
Astronomowie, którzy zajmują się badaniami Słońca uważają, że na naszym ciele niebieskim zachodzi zjawisko zmiany polaryzacji biegunów.
Znajdujące się w żywności chorobotwórcze bakterie, pleśnie i pasożyty można skutecznie i bezpiecznie zwalczać za pomocą promieniowania jonizującego – przekonują uczeni z warszawskiego Instytutu Chemii...
Komputerową metodę badania toksyczności nanocząstek tlenków metali, wykorzystującą pierwszy na świecie model Nano-QSAR, opracował dr Tomasz Puzyn z Uniwersytetu Gdańskiego wraz z zespołem.
120 mln zł na wsparcie najlepszych uczonych i zespołów badawczych, kilkanaście konkursów skierowanych do naukowców wszystkich dziedzin i nowy projekt szkoleniowy Skills, to plany Fundacji...