Naukowcy muszą się nabiedzić, aby zagwarantować nam, że w suchych latach nie spadną zbiory jęczmienia – głównego składnika piwa. O swojej pracy nad uszlachetnieniem tej...
Zespół prof. Zbigniewa Przybeckiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zsekwencjonował genom ogórka północnoeuropejskiego. Uzyskał też niezwykle istotne wyniki dotyczące mechanizmów przystosowawczych u roślin.
Rada Ministrów zdecydowała dziś o ustanowieniu, opracowanego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, programu wieloletniego pod nazwą „Ochrona roślin uprawnych z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz...
Na planetach krążących wokół gwiazd będących czerwonymi karłami, rośliny mogą być barwy czarnej lub szarej. Takie są wyniki badań brytyjskiego naukowca Jacka O’Malley-Jamesa.
W dniu 15 lutego 2011 r. Rada Ministrów przyjęła założenia do projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie prawnej odmian roślin, przedłożone przez ministra rolnictwa...
Rośliny można wykorzystać do wykrywania potencjalnych terrorystów. Nad ich użyciem w roli czujników pracuje zespół June Medford z Colorado State University. Naukowcy wykorzystali tytoń oraz...
Świat, który człowiek jest w stanie zobaczyć, nie musi być tym „jedynym właściwym”. Pszczoły na przykład widzą świat w ultrafiolecie. Naukowców z Imperial College London...
Rośliny, w których liściach (komórkach) umieszczono nanocząstki złota potrafią świecić w ciemności. Proces bioluminescencji indukowany przez obecność drobinek złota może być w przyszłości wykorzystany do...
Ministerstwo rolnictwa chce wesprzeć produkcję roślin strączkowych, które częściowo będą mogły zastąpić importowaną śrutę sojową – poinformował w środę na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa wiceminister...