Do słynnej kiełbasy lisieckiej być może już wkrótce dołączą kolejne produkty z pobliskiego Czernichowa: kiełbasa wiejska, kiełbasa schabowa tradycyjna oraz szynka, boczek i polędwica tradycyjna. Te wyroby...
Szacuje się, że w tym roku jego wartość przekroczy miliard złotych. W ciągu ostatniej dekady liczba producentów wytwarzających żywność bez udziału środków chemicznych zwiększyła się o 576...
Ekologia i zrównoważone rolnictwo to w krajach Europy Zachodniej rosnący trend. Rynek ekożywności wciąż zyskuje na wartości, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie produkty. W tym kierunku...
Nawet o 1/3 rocznie rośnie rynek produktów ekologicznych. Na koniec tego roku jego wartość może sięgnąć 1 mld zł. Tego typu produkty oferują nie tylko małe specjalistyczne...
Nie ma zgody co do wysokości limitu kwoty wolnej od podatku dla rolników wytwarzających przez siebie żywność (dżemy, sery, kapustę kiszoną itp.) bez konieczności zakładania...
Po raz trzeci rolnicy, którzy szczególnie dbają o środowisko mogą ubiegać się o wsparcie z UE. ARiMR rozpoczęła przyjmowanie wniosków. Nabór potrwa 2 miesiące. Program rolnośrodowiskowy jest przeznaczony dla rolników,...
Rolniczo Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda, jedno z 11 gospodarstw i zakładów doświadczalnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, nastawione jest przede wszystkim na prowadzenie prac naukowo-badawczych, wdrożeniowych...