Parlament Europejski przyjął nowe przepisy o etykietowaniu żywności. Informacja o wartości odżywczej produktu – kaloriach, zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli –...
Jeden z najpopularniejszych koktajli doczekał się badań naukowych. Wyniki prac dotyczących Krwawej Mary zaprezentował podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa,...
Co trzeci polski gimnazjalista przyznaje, że swoją przygodę z alkoholem rozpoczął już w podstawówce. Specjaliści z dziedziny pedagogiki społecznej ostrzegają jednak: alkohol to nie jedyny...
Polska jest największym producentem wódki w UE i czwartym rynkiem pod względem spożycia – powiedział w środę prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy (ZP PPS)...
Alkohol wypijany podczas obfitego posiłku spowalnia jego trawienie, ale nie na tyle, by wywołać niestrawność – dowodzą szwajcarscy naukowcy.
Wyprodukowanie wina, które zachowuje bukiet przy mniejszej zawartości alkoholu to cel badań prowadzonych już od lat. Eksperci proponują różne techniki korygowania rosnącej systematycznie od 30...
Polski odpowiednik rosyjskiego „alkolasera”, czyli urządzenia na odległość wykrywającego opary alkoholu w samochodzie, opracowali naukowcy z Wojskowej Akademii Technicznej.
Alkohol jest jedną z najczęstszych przyczyn uzależnienia. W nałóg ten dwa razy częściej od kobiet popadają jednak mężczyźni. Dlaczego tak się dzieje? Na to pytanie...
„Trzeźwolaty” – pod takim hasłem rozpoczęła się ogólnopolska kampania społeczna, która ma na celu promowanie mody na niepicie alkoholu wśród nieletnich. Jej organizatorem jest Partner Center,...