Oficjalne otwarcie targów Polagra Food

W Poznaniu na terenach Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się uroczystości oficjalnego otwarcia międzynarodowych targów Polagra -Food, Polagra-Tech ,Gastro Trendy oraz Taropak.

Otwarcie poprzedziła konferencja prasowa ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego oraz prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzeja Byrta.

„To największe święto polskiej żywności. Polskie rolnictwo ze względu na dobre produkty i sposób wytwarzania jest jednym z najlepszych, najbezpieczniejszych w Europie. Od kilku lat jesteśmy krajem o nadwyżkowej produkcji. Wartość naszego eksportu za ubiegły rok przekroczyła 12 mld euro przy dodatnim bilansie wynoszącym 2,1 mld euro. To ponad 10 % całego krajowego eksportu” – powiedział minister Marek Sawicki.

Podkreślił, że bardzo go cieszy obecność na tych targach dziennikarzy mediów polonijnych, którzy licznie przyjechali do Poznania na XVIII Światowe Forum Mediów Polonijnych. „Macie tu Państwo możliwość przypomnienia sobie smaków dzieciństwa lub poznania produktów wytwarzanych przez waszych przodków. To niezapomniane smaki i wrażenia” – powiedział minister.

Minister przypomniał, że minister rolnictwa kraju UE nie ma do dyspozycji krajowych instrumentów regulacji rynków rolnych, może natomiast stwarzać warunki do rozwoju produkcji i eksportu. „Zabiegamy o zwiększenie możliwości eksportu. Na targach są wiceministrowie rolnictwa Federacji Rosyjskiej oraz Chin. To rynki o które zabiegamy. Podjąłem już działania w celu stworzenia warunków do eksportu naszej żywności do Singapuru i Wietnamu. Zabiegam także o rynki arabskie, które przejawiają zainteresowanie polskimi produktami mleczarskimi” – poinformował minister.

„Rozwój tych targów świadczy o znaczeniu, jakie ma dla polskiej gospodarki rolnictwo. To okazja do zapoznania się z szerokim asortymentem produktów mięsnych, mleczarskich, cukierniczych, ryb, ziół, przypraw, win, wódek i likierów. Są tu także prezentacje żywności zdrowej i dietetycznej. W tym roku Polagra została podzielona na cztery salony tematyczne: Salon Wyrobów Spożywczych, Salon Win i Alkoholi, Salon Franchisingu i Salon Wyposażenia Sklepów. W tym roku w Polagrze uczestniczy 1200 wystawców z 30 krajów, którzy swoją ofertę przedstawiają na prawie 10 tys. m2 powierzchni. To największa powierzchnia prezentacji takich produktów w Polsce” – podkreślił Prezes MTP.

„Polskie produkty tradycyjne to część naszego dziedzictwa kulturowego. Niepowtarzalny smak, zapach polskiego chleba wypływa z naszej tradycji i kultury, to sól naszej ziemi. To coś tak trwałego, jak poezja Mickiewicza, proza Reymonta, czy muzyka Chopina. To powrót do korzeni, przypomnienie o naszej polskości i umiłowaniu ziemi” – powiedział minister.

Polagra Food jest nie tylko największą tego typu imprezą w Polsce, ale ma też swoją znaczącą pozycję na targowej mapie Europy. Jest to doskonałe miejsce na zapoznanie się z najnowszymi produktami i wymianę doświadczeń w ramach bardzo szeroko rozumianej branży żywnościowej.

Tegorocznej edycji Polagry-Food towarzyszy salon „Smaki Regionów”. Celem tego wydarzenia jest promocja żywności tradycyjnej i ekologicznej oraz jednoczenie środowisk.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj