Integracja z Unią Europejską i dostęp do dobrze rozwiniętego rynku europejskiego, umocniły pozycję polskich producentów żywności na arenie międzynarodowej. Powstały też szanse dalszego rozwoju eksportu żywności, która jest nie tylko tania, ale także zdrowa i bezpieczna. Jednak, by w pełni wykorzystać nadarzające się możliwości, potrzebne są innowacyjne technologie, pozwalające obniżyć koszty i zwiększyć jakość produktów przy jednoczesnym ograniczeniu ich negatywnego wpływu na środowisko.
Z tego powodu konsorcjum jednostek naukowych i firm z sektora rolno-spożywczego zaangażowało się w projekt "Żywność i żywienie w XXI wieku – wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego".
1 marca tego roku partnerzy projektu rozpoczęli dwuletnie prace nad przygotowaniem krajowego, strategicznego programu badawczego, skierowanego na rozwój technologii żywności wysokiej jakości w Polsce. Chcąc też rozwijać współpracę nauki i przemysłu w tej dziedzinie.
W skład konsorcjum wchodzą: Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL, Instytut Badań nad Przedsiębiorczością i Rozwojem Ekonomicznym przy Społecznej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania w Łodzi oraz Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Koordynatorem ich działań jest Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach.
Projekt jest finansowany z budżetu państwa oraz środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego – Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.
"W Polsce nie opracowano do tej pory strategicznej wizji rozwoju dla przemysłu spożywczego. Przyczyną tego było przede wszystkim ogromne zróżnicowanie przemysłu i stosowanych w nim technologii, przez co zakres prac przekraczał możliwości powoływanych zespołów, nie dysponujących odpowiednimi środkami na sfinansowanie prac badawczych" – uważają przedstawiciele firmy MLEKPOL.
Mają nadzieję, że nowa inicjatywa przyczyni się do zmiany tej sytuacji poprzez utworzenie średnio- i długofalowych scenariuszy, w oparciu o które można będzie planować strategie rozwoju dla przemysłu spożywczego i sfery badawczo-rozwojowej.
"Skuteczność strategii rozwoju sektora zależy w dużej mierze od udziału w jej opracowaniu obecnych i przyszłych użytkowników i twórców technologii, a więc naukowców, kadry zarządzającej, technologów i pracowników działów B+R, zakładów przemysłu spożywczego, przedstawicieli stowarzyszeń naukowych, zawodowych, organizacji społecznych, biznesowych i konsumenckich oraz studentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem" – wyjaśnia prof. Lech Michalczuk z Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach.
"W związku z tym – dodaje – chcemy zaprosić do udziału w naszym projekcie ekspertów biorących udział w tzw. rundach delfickich, które mają na celu weryfikację hipotez technologicznych (procesowych i produktowych) wypracowanych we wcześniejszych analizach. Ich wiedza zostanie wykorzystana do oceny prawdopodobieństwa realizacji scenariuszy rozwoju przemysłu spożywczego i zasad racjonalnego żywienia".
Bliższe informacje o projekcie można znaleźć na stronie: www.zywnoscizywienie.pl.
Zaloguj się Logowanie