Co polskim hodowcom może zaoferować szkockie bydło górskie?

© unsplash

© unsplash

Highland, czyli rasa szkockich krów, która jest uznana za jedną z najstarszych na świecie, należąca do brytyjskich krów małego kalibru, jest hodowana głównie na mięso. Zwierzęta te pochodzą z górzystych terenów Szkocji, są bardzo włochate, a przez to charakterystyczne i przyciągające uwagę.

Dlaczego warto wybrać właśnie te krowy do hodowli?

Początkowo te ciekawe krowy żyły w odległych górzystych terenach Szkocji, biorąc pod uwagę ciężkie warunki, tam panujące, tylko najsilniejsze i najlepiej przystosowane osobniki przeżyły. W rezultacie są one uznawane za jedne z najprostszych i najmniej wymagających zwierząt w hodowli. Ich cechy przyczyniły się do sukcesu tej rasy na rynku amerykańskim, europejskim, a nawet australijskim.

Te krowy do utrzymania dobrej kondycji nie potrzebują budynków gospodarskich ani żadnych dodatków paszowych. Wystarczy im duże pastwisko, stały dostęp do wody oraz paszy objętościowej, czyli w sezonie – trawy, a poza nim siana. Nie oznacza to jednak, że wystarczy wypuścić stado i się nim nie zajmować. Jednak jest to zdecydowanie mniej wymagająca rasa niż inne. Wystarczy dowozić im baloty siana i jeżeli teren nie jest zalesiony – zbudować wiatę chroniącą przed słońcem. Do tego zdecydowanie potrzebujesz maszyn rolniczych, do których filtry kupisz tutaj: https://agro-filtry.pl/filtry/john-deere-6130-premium, dzięki szerokiej ofercie na pewno znajdziesz to, czego potrzebujesz, a świetna jakość produktów Cię nie zawiedzie.

Highlandy zjedzą na pastwisku wszystko to, czego nie zje inna krowa. To świetna kosiarka, która jest w stanie usunąć zbędne zarośla szybko i skutecznie. Są bardzo spokojne i pomimo długich rogów mogą być hodowane w taki sam sposób jak inne rasy. Wykazują się także wyższą inteligencją niż standardowe bydło, a hodowane w mniejszych gospodarstwach, w których mają częsty kontakt z człowiekiem, bardzo się przywiązują i reagują na głos.

Są idealne do ekologicznych gospodarstw, a dzięki długim rzęsom i grzywkom skutecznie mogą się osłaniać przed owadami. Ogromnym plusem jest też to, że wycielają się same na pastwiskach, bez pomocy, ani obecności człowieka, a nawet 20-letnie krowy mogą być nadal rozpłodowe.

Wołowina Highland jest mięsem najwyższej jakości, które gwarantuje wspaniałe walory smakowe, ale także wartości odżywcze. Takie mięso zawiera o wiele mniej cholesterolu, przez to, że ciepło utrzymuje gruba sierść krowy, a nie tłuszcz. Wytworzenie takiej porcji wołowiny świetnej jakości przy jak najmniejszym wysiłku i poniesionych kosztach to to, co oferuje rasa krów szkockich.

Ciekawostki na temat rasy

Krowy te występują w kilku umaszczeniach, chociaż najczęściej widziane są te czerwone, to mogą mieć także czarną, brunatną, żółtą, szarą oraz rzadziej białą sierść. Rogi często są wykorzystywane do kopania w śniegu, a w przypadku samic, dzięki zgrubieniom na nich możemy określić, ile razy rodziła. Taka dorosła krowa może ważyć około 500 kg, a byk nawet 800 kg. Rogi byków rosną do przodu, a samic do góry.

To bardzo przyjazne i miłe zwierzęta, Lubią towarzystwo człowieka i dobrze się czują, kiedy wokół nich są ludzie. Stada krów, jak u większości roślinożerców posiadają hierarchię społeczną, ale nie walczą o jej ustalenie między sobą. Ich mleko jest bardzo tłuste, dzięki czemu młode w początkowej fazie życia bardzo szybko rosną.

Ich charakterystyczne długie włosy utrzymują ciepłotę ciała, a także chronią te zwierzęta przed zaroślami i owadami. Stają się one nieco krótsze latem, a ich długość także zależy od klimatu, w jakim żyją. Jest to bardzo mało wymagająca rasa, więc może być także polecana dla początkujących hodowców.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj