Wyciąg ze środkowej warstwy leżącej pomiędzy zewnętrzną, brązową otoczką ziarna ryżu a jego białym środkiem może chronić przed rozwojem choroby sercowo-naczyniowej – informują naukowcy z Japonii.
Brązowy ryż korzystnie wpływa na stan serca i układu krwionośnego. Niestety większość zdrowych substancji odżywczych zgromadzonych w tzw. warstwie subaleuronowej ziarna ryżu (tuż pod jego zewnętrzną otoczką) jest tracona podczas stosowanego rutynowo procesu mielenia, podczas którego przekształca się ryż brązowy w biały.
Biały ryż jest dużo bardziej popularny od brązowego – ma dłuższy termin przydatności do spożycia, krócej się gotuje i stanowi podstawowy składnik diety w wielu krajach. Metoda uzyskiwania białego ryżu bez utraty warstwy subaleuronowej pozwoliłaby zatem na szeroką skalę chronić ludzi przed chorobami serca i układu krążenia – nadciśnieniem tętniczym, zawałami oraz cukrzycą – uważają naukowcy.
Grupa Hirotoshi Utsunomiya z Temple University School of Medicine wykorzystała nową metodę przemiału, dzięki której dookoła białego ziarna ryżu japońskiego zachowuje się warstwę subaleuronową. Autorzy zaobserwowali, że warstwa ta wpływa na działanie angiotensyny II – hormonu regulującego skurcz mięśniówki naczyń krwionośnych i ciśnienie krwi.
Naukowcy odkryli, że środkowa warstwa ziaren ryżu zabezpiecza komórki mięśni gładkich szczura przed nieprawidłowym wzrostem komórek naczyń i gwarantuje prawidłowe działanie naczyń krwionośnych u gryzoni. Następnym krokiem będzie dokładne zbadanie tego mechanizmu u ludzi.
Zaloguj się Logowanie